Ο τρόμος των απολύσεων που έπληξε τις ΗΠΑ άγγιξε ένα απίστευτο ρεκόρ την περασμένη Δευτέρα. Μέσα σε μόλις δέκα περίπου ώρες περισσότεροι από 71.000 εργαζόμενοι έχασαν τη δουλεία τους, μετά από ομαδικές απολύσεις στις οποίες προχώρησαν μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες.
Ο απόηχος των απολύσεων αναμένεται να πλήξει τη χώρα μας σε πολύ βέβαια μικρότερη έκταση. Ο έλληνας νομοθέτης, ωστόσο, προβλέπει ειδικές προϋποθέσεις υπό τις οποίες επιτρέπονται οι ομαδικές απολύσεις σε επιχειρήσεις ιδιωτικού τομέα Ο.Τ.Α και ΝΠΔΔ. Τα όρια πέρα από τα οποία οι απολύσεις θεωρούνται ομαδικές καθορίζονται από τον αριθμό του προσωπικού που απασχολείται στην αρχή του μήνα.
Ομαδικές λοιπόν απολύσεις θεωρούνται όσες γίνονται από επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερους από 20 εργαζόμενους και για λόγους που δεν αφορούν το πρόσωπο των απολυομένων και υπερβαίνουν κάθε ημερολογιακό μήνα: α) τους 4 εργαζόμενους για επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις που απασχολούν 20 έως 200 άτομα. ( Ν.2874/2000), β) ποσοστό 2-3 % του προσωπικού και μέχρι 30 άτομα για επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις που απασχολούν πάνω από 50 εργαζόμενους.
Το ποσοστό αυτό καθορίζεται για κάθε ημερολογιακό εξάμηνο Ο εργοδότης πριν προχωρήσει σε ομαδικές απολύσεις οφείλει να προβεί σε διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους των εργαζομένων με σκοπό να ερευνηθεί η δυνατότητα αποφυγής ή μείωσης των απολύσεων, παρέχοντας στους εργαζόμενους εξηγήσεις για τους λόγους του σχεδίου απολύσεων.
Εάν τελικώς υπάρξει συμφωνία των μερών, οι ομαδικές απολύσεις πραγματοποιούνται αφού πρώτα προσυπογράψουν ο Νομάρχης ή ο Υπουργός Εργασίας κατά περίπτωση. Ας ελπίσουμε βέβαια ότι θα είναι περιορισμένος ο αριθμός των ελληνικών επιχειρήσεων που θα αναγκαστούν να εφαρμόσουν τις σχετικές αυτές διατάξεις.