Πολλοί από εμάς παρακολουθήσαμε την περασμένη Πέμπτη στην εκπομπή της Τατιάνας Στεφανίδου τις μαγνητοσκοπημένες απίστευτες σκηνές βίας που εκτυλίχθηκαν, όχι μεταξύ μαθητών όπως θα περίμενε κανείς, αλλά μαθητριών. Το εντυπωσιακότερο δε αλλά ταυτόχρονα και πιο ανησυχητικό όλων είναι ότι τα κοριτσάκια αυτά δεν ήταν μαθήτριες του λυκείου αλλά του γυμνασίου.
Όπως ανέδειξε λοιπόν το ρεπορτάζ, κάποιες ανήλικες μαθήτριες αποφάσισαν να επιτεθούν σε μια συμμαθήτρια τους με σκοπό να μαγνητοσκοπήσουν τη σκηνή του ξυλοδαρμού και να την προωθήσουν στο διαδίκτυο. Το πρωτοφανές βέβαια αυτό περιστατικό δυστυχώς δεν είναι μοναδικό.
Η έξαρση φαινομένων νεανικής παραβατικότητας (bullying) απασχόλησε ιδιαίτερα την πολιτεία. Μάλιστα πέρυσι τον Ιούνιο και με πρωτοβουλία της πρώην Υπουργού Παιδείας Μαριέττας Γιαννάκου το θέμα εισήχθη για εξέταση και πρόταση λύσεων στη διαρκή επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής.
Η ανταπόκριση δε όλων των πολιτικών δυνάμεων ήταν εντυπωσιακή αλλά και η κοινή παραδοχή πως αν και απέχουμε από τις «παραεκσυγχρονισμένες» δυτικές χώρες, ωστόσο το πρόβλημα είναι υπαρκτό και στην Ελλάδα και με απρόβλεπτες συνέπειες. Καθοριστικός είναι ο ρόλος της οικογένειας αφενός και των εκπαιδευτικών αφετέρου, οι οποίοι οφείλουν να αφουγκράζονται αυτού του είδους τις ανησυχίες καθώς κυρίως το σχολείο γίνεται χώρος εκδήλωσης βίαιων συμπεριφορών.
Καθοριστική παραμένει και η εισβολή της νέας τεχνολογίας στη ζωή των ανηλίκων, την οποία συχνά η προηγούμενη γενιά δυσκολεύεται να παρακολουθήσει και να ελέγξει.
Δυστυχώς το έργο της επιτροπής έμεινε ανεκπλήρωτο καθώς οι ξαφνικές εκλογές πέρυσι το καλοκαίρι διέκοψαν τις συνεδριάσεις της, αλλά κυρίως τη θητεία της εισηγήτριας αυτού του καυτού θέματος.