Η ιστορική επενδυτική τράπεζα Lehman Brothers που εδώ και μερικές ημέρες αποτελεί παρελθόν είχε προσελκύσει μέσω ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων και το ενδιαφέρον ελλήνων επενδυτών.
Συγκεκριμένα ελληνικές τράπεζες διέθεσαν στην αγορά ευρεία γκάμα επενδυτικών προϊόντων, μεταξύ των οποίων, τίτλους που εκδόθηκαν από συγκεκριμένες θυγατρικές της Lehman Brothers και ήταν εγγυημένοι από τη Lehman Brothers Holdings Inc. Πλήθος λοιπόν ελλήνων επενδυτών έσπευσαν να τοποθετήσουν τα χρήματα τους σε ομόλογα και αμοιβαία κεφάλαια της Lehman Brothers προσδοκώντας τις υπεραποδόσεις του ιστορικού κολοσσού. Άλλωστε και ο τίτλος των επενδυτικών αυτών πακέτων που λανσαρίστηκαν ως προϊόντα προστασίας κεφαλαίου(capital protected notes) ερμηνεύθηκε ως οιονεί εξασφάλιση για τους ενδιαφερόμενους.
Ως γνωστόν η Lehman Brothers Holdings Inc. έχει πλέον υπαχθεί στο περίφημο άρθρο 11 του αμερικανικού πτωχευτικού κώδικα εξανεμίζοντας οποιαδήποτε προσδοκία κέρδους για τους ανά τον κόσμο επενδυτές.
Το ζήτημα που έχει τεθεί πλέον αφορά στις νομικές δυνατότητες και τα πρόσφορα νομικά όπλα των πληγωμένων ελλήνων επενδυτών των οποίων τα κεφάλαια δεν είναι πλέον protected και βρίσκονται στην τύχη τους, πολύ μακριά από τον τόπο σύναψης των συμβάσεων, με αντικειμενικές δυσκολίες παρακολούθησης των εξελίξεων αλλά και ορθής ενημέρωσης.
Οι εδώ επενδυτές, χιλιάδες μίλια μακριά από τον τόπο του εγκλήματος, δικαίως ζητούν νομική προστασία. Οι δικαστικές ωστόσο ενέργειες των επενδυτών προϋποθέτουν ιδιαίτερα επισταμένη μελέτη των επιμέρους όρων των συμβάσεων, ώστε να διαπιστωθεί ο ρόλος και οι ευθύνη αφενός του μεσολαβητή αλλά κυρίως αν η ερμηνεία του «προστατευόμενου κεφαλαίου» συναντά κάπου στο δρόμο για το Μανχάταν την έννοια του εγγυημένου κεφάλαιου…